Olej rycynowy, tani a cenny

Strona główna Blog Olej rycynowy, tani a cenny

Kosmetyka naturalna

Olej rycynowy, tani a cenny

Nasiona rącznika pospolitego wyglądają jak małe żuki, ale są trujące

Olej rycynowy wytłacza się z nasion rącznika pospolitego, rośliny pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Rącznik  jest bardzo trujący ale  olej  rycynowy jest pozbawiony szkodliwych właściwości ponieważ wyciska się go na zimno, a następnie wygotowuje w wodzie co powoduje rozkładanie się  toksycznego białka – rycyny.

Olej rycynowy znany jest na świecie od wieków ze względu na swoje właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. To gęsta ciecz, bezbarwna lub jasnożółta o silnych właściwościach nawilżających.  Obecnie używany jest w produkcji wielu kosmetyków.

Jego głównym składnikiem / 80-90%/ jest gliceryd kwasu rycynolowego.  Można go również stosować w czystej postaci w domu do pielęgnacji skóry, włosów , paznokci, oraz brwi i rzęs.

Olej rycynowy wzmacnia włosy,  sprawia, że stają się jedwabiste i błyszczące. Pomaga też w odbudowie łamliwych i wypadających brwi i rzęs.

Świetnie nadaje się do demakijażu oczu. Wystarczy zwilżyć wacik wodą, nałożyć odrobinę olejku rycynowego i delikatnie oczyszczać rzęsy. Nie dość, że udaje się usunąć bez nadmiernego pocierania każdy wodoodporny tusz, to dodatkowo wzmacniamy rzęsy.

Olej rycynowy zmiękcza również naskórek wokół paznokci i przyśpiesza regenerację rozdwajających się płytek paznokciowych. Wystarczy przed pójściem do łóżka wmasować go w paznokcie. Można wcierać go również w całe dłonie. Mimo że pozornie jest tłusty, nie jest kłopotliwy w użyciu bo szybko się wchłania.

 

Data publikacji

25 lutego, 2022

5 1 vote
Ocena artykułu
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Krystyna
Krystyna
7 miesięcy temu

Jestem bardzo wdzięczna Pani Doktor za tyle cennych wiadomości. Myślałam, że olej rycynowy stosuje się tylko doustnie, a okazuje się, że ma wiele zalet w kosmetyce – sprawdziłam :). Dla mnie atrakcyjna jest także cena.

Krystyna
Krystyna
7 miesięcy temu

Jestem Bardzo wdzięczna Pani Doktor za cenne informacje. Myślałam, że olej rycynowy stosuje się tylko doustnie, a okazuje się, ze ma wiele zalet w kosmetyce. Jest skuteczny – sprawdziłam :). Dla mnie atrakcyjna jest także cena i dostępność.