Lato, czas filtrów UV

Strona główna Blog Lato, czas filtrów UV

Kosmetyki pod lupą

Lato, czas filtrów UV

Filtry chemiczne masowo stosowane przez turystów zaburzają ekosystem morski i oceaniczny.

Kosmetyki z filtrami UV to obecnie standard letniej pielęgnacji skóry i nikogo nie trzeba przekonywać o konieczności ich stosowania.

Generalnie mamy dwa rodzaje filtrów UV: fizyczne czyli mineralne oraz chemiczne.

Sklepy oferują szeroki wybór kosmetyków zawierających różne konfiguracje tych dwóch filtrów.

Mamy zatem preparaty z filtrami mineralnymi, chemicznymi, lub zawierające oba ich rodzaje.

Do filtrów mineralnych zaliczamy dwutlenek tytanu i tlenek cynku. Substancje te nie wchłaniają się, lecz pozostają na powierzchni skóry tworząc ekran ochronny. Ich działanie polega na fizycznym odbijaniu lub rozpraszaniu promieni słonecznych.
Dzięki tym właściwościom mogą być stosowane u małych dzieci.
Wadą ich jest gęsta konsystencja i biały kolor.

Filtry chemiczne to grupa związków organicznych które pochłaniają energię światła słonecznego zamieniając ją w energię cieplną. Stanowią najczęściej mieszaninę pochodnych kwasu p-metoksycynamonowego i salicylowego. Wnikają do skóry i dopiero wtedy się aktywują. Mają lekką konsystencję i są całkowicie niewidoczne. Filtry szeroko zakresowe (UVA + UVB)
to związki pochłaniające promieniowanie słoneczne w zakresie UVB i UVA. Należą do nich m.in. benzofenony. Najpopularniejszym filtrem z tej grupy jest Tinosorb.

Najlepszym rozwiązaniem są obecnie filtry mieszane fizyczno-chemiczne.
Łączenie dwóch rodzajów filtrów pozwala uzyskać wysoki stopień fotoochrony, dobrą fotostabilność przy zachowaniu lekkiej konsystencji.

Na koniec ważna informacja  dla osób lubiących egzotyczne podróże:

Aruba, Hawaje, Republika Palau, Wyspy Dziewicze i kilka rezerwatów w Meksyku wprowadziły zakaz używania kremów z chemicznymi filtrami z powodu ich negatywnego wpływu na rafy koralowe i inne organizmy wodne. Szczególnie szkodliwy okazał się oksybenzon zwany też benzofenonem-3.

Badania wykazały, że nawet bardzo małe stężenie tego składnika w wodzie jest szkodliwe dla fauny i flory.

Data publikacji

07 maja, 2022

0 0 votes
Ocena artykułu
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments